måndag 9 april 2012

Vårbuffé

På den sista lediga dagen på påskledigheten (som kändes oändligt lång innan och sen gick så fort) så hade vi lite gäster över på vårbuffé.

* Matjesill med färskpotatis, gräddfil och gräslök
* Ägghalvor med dels räkröra, dels röra på hamburgerkött
* Lax- och räkbakelser
* Kantarellpaj med västerbottenost. Kallskuret till.
* Ost, bröd och kex

Vårbuffé

Ägghalvor

Ägghalvor med röra på hamburgerkött

1 dl creme fraiche (34%)
50 g hackat hamburgerkött
1/2 avocado, hackad

Blanda ihop allting och lägg på ägghalvor. Dekorera efter önskemål. Jag gjorde små, små rullar av hamburgerkött och en liten klyfta av en mini-plommontomat.

Laxbakelser

Lax- och räkbakelser

Laxfyllning:
5 dl kesella
1 dl finhackad dill
2 msk dijonsenap
Pressad saft av 1 citron
400 g varmrökt lax
Peppar

Blanda kesella med dill, senap och citron. Strimla laxen fint och blanda ner i röran. Smaka av med peppar.

Räkfyllning:
0,5 purjolök
400 g räkor utan skal
1 dl majonnäs
1 dl matlagningsyoghurt
salt och peppar

Finhacka purjon. Hacka räkorna grovt. Blanda majo, yoghurt och purjo. Tillsätt räkorna och rör om. Salta och peppra.

Skär kavring i önskade storlekar. Lägg en skiva i botten, bred på laxröra. Sen en skiva kavring till, bred på räkröra. "Spackla" hela brödstapeln med ett tunt lager av philadelphiaost. Klipp små bitar av gräslök och "doppa" bakelsen i detta så att varje sida kläs med gräslöken.

Koka ägg, dela i skivor. Lägg en skiva på varje bakelse och dekorera med röd stenbitsrom (eller löjrom om man vill lyxa!)


 
Kantarellpaj med västerbottenost

Kantarellpaj med västerbottenost

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
1 dl hackad lök
200 g kantareller (cirka 1 liter). Jag tog torkade, blötte i vatten och stekte sen, fick fint!
2 msk smör
4 ägg
2 dl creme fraiche
150 g riven västerbottenost
Salt och peppar

Häll mjölet i en skål och rör i smöret i små bitar. Knåda ihop till en grynig massa. Häll i det kalla vattnet och knåda snabbt till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant och ställ i kylen i 20 minuter.

Värm ugnen till 200 grader.

Hacka löken. Stek kantarellerna tillsammans med löken i smör. Krydda med salt och peppar. Vispa äggen lätt och blanda i creme fraiche och riven ost. Rör även ner svampen. Häll röran i pajskalen och grädda cirka 25 minuter.

3 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera