måndag 30 juli 2012

Tårtbottenmystik

Det här med att baka tårtbotten är magiskt. Varför sjunker vissa ihop? Varför blir en del bra, och en del inte?

Ja inte vet jag... men jag vet att detta recept blir BRA.

Jag är med i en Facebookgrupp för oss tårtgalningar. Och där har det pratats mycket gott om Orsis tårtbotten. Och då måste man ju prova :)  Och efter att ha bakat den ikväll kan jag bara instämma i de stående ovationer som denna tårtbotten fått. Och hög blev den - något som eftersträvas av oss tårtgalningar. Tack Orsi!

Tårtbotten
Monogrammet på handduken har min farmor sytt för länge länge sen. Skulle tro att det gjordes när hon och farfar gifte sig, men är inte säker. Svea och Helmer Jarsman! (fast då hette dom Johansson - tur att dom tog ett annat efternamn som också började på J)


Hög saftig tårtbotten

2*18cm formar eller 1st 25*25cm form

7 stora ägg
6dl socker
1msk vaniljsocker
0,5tsk salt
150gr smält smör
3dl mjölk
10,5dl-11dl vetemjöl
6tsk bakpulver

Sätt varmluftugnen på 150grader. Vipsa ägg, socker och vaniljsocker lääääänge, tills det är vitt och fluffigt. Smält smöret och blanda i mjölken. Blanda ihop de torra ingredienserna. Sikta ner det i en annan bunke. När du tycker att din äggblandning är tillräckligt fluffig, blandar du i resterande ingredienser. Vispa eller rör om försiktigt. Häll sedan blandningen i två smorda samt bakpappersklädda 18cm formar eller en stor 24-26cm(rund) eller 25*25cm(fyrkantig). Grädda på nedersta gallret i 1tim 15 min. Omkring halva tiden kan du täcka kakan med en bit aluminiumfolie så att den inte blir för brun/torr.

2012-09-09 Note to myself: Gör bara en sats av denna åt gången.... du har inte bunkar som är tillräckligt stora!!

12 kommentarer:

  1. Vilket bra recept, måste testas nån gång. Du har svar i min blogg ang bilderna på Amelia. Ha en bra dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja testa!

      Vi får fortsätta sätta namn på bilderna, gör det iaf svårare för några...

      Radera
  2. Fint skrivet & snällt av dig att länka till Orsis Fb-sida!
    Lite roligt att läsa det du skriver eftersom jag själv är med i gruppen & känner till allt om denna botten :)
    Själv har jag inte hunnit med att testa den ännu men det kommer jag definitivt att göra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan rekommendera att testa den :)

      Och FB-gruppen... ja, jag har nästan blivit beroende av den, haha - måste snart tas in på rehab :)

      Radera
  3. Åh vad heter den fn-sidan???? Har precis börjat med tårtbak och behöver tips och inspiration. 😃

    SvaraRadera
  4. Sök på Sockerrus Q&A så hoppas jag att du hittar den.

    Finns också en som heter The Sweetest showroom.

    Finns maaaassor med matnyttigt för tårtintresserade där :)

    SvaraRadera
  5. Denna ska jag prova idad. Jag har letat efter ett recept med fett i för jag vill ha lite mer struktur och smak på själva botten. Har annars kört mest med tre-lika, men den kan bli lite för fluffig ibland.
    /Carin

    SvaraRadera
  6. Den blev hög och fin, tack för tipset, men tog lite längre tid i ugnen (24 cm form). Hur långt innan fyller du tårtan. Behöver mousserna safta till tårtbotten lite, eller?
    /Carin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carin!

      Kul att den blev bra!

      Jag brukar safta tårtbottnarna med antingen lite juice, vatten, saft, likör eller mjölk innan jag fyller dom med mousse.

      Sen fyller jag dom med mousse två dagar innan den skall ätas, och kvällen innan den skall ätas så spacklar, täcker och dekorerar jag den.

      Brukar bli bäst så! :)


      Radera
  7. Tack Maria, nu stoppade jag in den i frysen, och så tar jag fram den torsdag morgon och fyller på kvällen. Det blir bra till helgen sen.
    /Carin

    SvaraRadera
  8. Är tiden densamma om den gräddas i vanlig ugn eller borde man plussa på några minuter, isåfall hur många minuter?
    Verkar vara ett toppenbra recept detta, ser fram emot att prova! :)

    SvaraRadera
  9. Hej!
    Ja det där med ugnar är svårt. Har haft både svett i pannan och små hysteriska anfall över tårtbottnar under min "tårttid". Det kan ju låta tråkigt men "att prova sig fram" är det bästa svaret. Min ugn är t.ex inte lika varm längst fram som längst bak.... så för mig är det viktigt att sätta kakan precis mitt i :)
    Massa Lycka Till!

    SvaraRadera