söndag 14 oktober 2012

Kärringpucko!

Här i dagarna så fick jag höra, ett för mig, nytt uttryck. Kärringpucko! Och det betyder inte "Dum-tant" som man kan tro... utan nej, det är ett uttryck för Baileys.

Nu tycker ju jag att kärringpucko är gott... så därför ville jag prova att hälla i det i en tårtfyllning. Så efter lite googlande och lite mixtrande med receptet så blev det en Baileysmousse.

Kärringpuckomousse!

Jag använde denna mängd för att fylla två lager i en 13 cm stor tårta.

1 blad gelatin
0,75 dl grädde
75 gr mörk choklad
1 äggula
2 msk Baileys
1,5 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 min.

Hacka chokladen. Med fördel kan man använda choklad med hög kakaohalt.

Koka upp grädden försiktigt, lägg i den hackade chokladen och rör tills den har smält till en len smet. Låt det svalna lite.

Tillsätt äggulan och rör om tills den lösts upp i chokladröran. Häll nu i Baileysen medan du rör.

Blanda ner gelatinbladet. Ta från värmen och låt svalna.

Vispa grädden och vänd ner den i chokladkrämen. Låt stå i kylskåp tills det stelnat innan du fyller din tårta.

2 kommentarer:

  1. Riktigt kul med Kärringpucko, inte hört förut men drack det massor för länge sedan. Fantastiska tårtor. Tror inte jag vågar mig på dom men kärringpuckoefterätten blir det absolut.

    SvaraRadera
  2. Ja, kärringpuckoefterrätten kan rekommenderas. Ha gärna i lite extra "pucko" om du vill ha mycket puckosmak... den mörka chokladen har en förmåga att ta över.

    SvaraRadera