onsdag 6 februari 2013

Citronmazarinkaka

Mor, lilla mor, fyllde år och i sanningens namn har vi ätit lite för mycket tårta sedan jag fick upp ögonen för denna hobby, så jag kände att det skulle fresta mer med en kaka till hennes födelsedagsfika.

Citron är ju gott... mandelmassa är ju gott - och en kombo av dessa borde ju vara jättegott tänkte jag och satte igång att googla. Fastnade för en Citronmazarinkaka som jag hittade i tidningen Hembakat.

Mobilbild...sudd-sudd
 


Saftig mazarinkaka med sötsyrlig citronsmak
12 bitar

2,5 dl vetemjöl
2 msk strösocker
100 g kallt smör
1 äggula

Mandelfyllning
200 g mandelmassa (jag tog marsipan för det hade jag hemma)
100 gr smör, rumsvarmt
2 ägg
2 msk vetemjöl
2 krm bakpulver

Citronfyllning
3 ägg
2 dl strösocker
0,5 dl vetemjöl
rivet skal av en citron
0,75 dl citronsaft, färskpressad

Gör så här:
1. Hacka samman mjöl, socker, smör och äggula till en smidig smet.
2. Klä en rund form, 23-24 cm i diameter med löstagbar kant, med degen.
3. Ställ formen i kylen 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
4. Mandelfyllning: Riv mandelmassan grovt. Blanda den med smöret till en jämn smet. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör massan slät mellan varje.
5. Blanda mjölet och bakpulvret och vänd ner det i smeten.
6. Bre ut fyllningen jämnt i pajskalet. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 23-25 minuter.
7. Citronfyllning: Vispa ägg och socker lätt. Tillsätt mjöl, citronskal och citronsaft och rör allt till en slät smet.
8. Ta ut kakan ur ugnen. Häll på citronfyllningen och grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter. Fyllningen skall då nätt och jämnt ha stannat/stelnat. Låt kakan svalna i formen.
9. Pudra lite florsocker ovanpå kakan innan servering.

En gräddklick eller lite vaniljglass passar piffigt till denna kaka!

2 kommentarer:

  1. Jisse så gott det låter! Kanske ska ta och prova den vid tillfälle.
    Kram
    Marie

    SvaraRadera