torsdag 28 mars 2013

Sur som en citron

Denna cheesecake blev otroligt god. Syrlig och söt i en perfekt kombo. Min cheesecaketokiga sambo har länge sagt att vi skulle baka en sådan hemma. Så när det var några fikagäster på gång så slängde jag ihop denna. Själva arbetsmomenten går fort, det som tar tid är att det skall stelna i frysen.
 
Botten
  • 180 g (12st) Digestivekex eller Mariekex
  • 75 g smält smör
Fyllning

  • 250g färskost, naturell smak (typ philadelfiaost)
  • 1 dl mörkt muscovadoråsocker
  • 1 tsk vaniljpulver.
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 2 dl vispgrädde
Till topping används en burk lemon curd (eller ja kanske typ en halv, men det är efter tycke och smak). Jag valde också att garnera med små gräddklickar och hallon.
 
 
 
Smöra formen lätt.
Mixa kexen tillsammans med det smälta smöret.
Tryck ut smeten i botten på en vanlig pajform eller en form med löstagbar kant. Ställ svalt.
 
 
Fyllning:
Vispa samman grädden och sockret. Det ska vara lättvispat men inte rinnigt. Vispa i osten, citronskalet och vaniljsockret och kör slätt.
 
Lägg lite av lemoncurden i formen och bred ut över kexbotten. Låt stå svalt en stund.
Slå ostfyllningen i formen och kyl i frys tills kakan stelnat helt. Jag lät den stå över natten.
 
Bred ut lemoncurd över den färdiga kakan och frys tills den stelnat.
 
Ta fram kakan 30 minuter innan den ska serveras och låt den tina lite i kylskåp.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar