450 g jordgubbar
3 tsk pressad citronsaft (eller efter smak)
1 dl strösocker3 tsk pressad citronsaft (eller efter smak)
4 blad gelantin
1 äggvita
1 ½ dl grädde
Lägg gelantinet i blöt i kallt vatten.
Mosa bären. Vill man ha en slät mousse så passerar man bären via en sil. Jag valde denna gång att ha med bitar av jordgubbarna.
Ha i 2 tsk citronsaft.
Vispa äggvita, socker och 1 tsk citronsaft till en riktig fluffig smet.
Vispa grädden (inte så hårt).
Smält gelantinet försiktigt i en kastrull tillsammans med lite fruktsaft från bären, tills gelatinet lösts upp helt. Rör ner i bärpurén.
Rör ner purén i äggviteblandningen och blanda till en slät smet.
Blanda till sist ner grädden i stora luftiga tag. Låt stå cirka två timmar i kylen tills den har stelnat innan man kan fylla en tårta.
Detta recept har jag hittat på www.familjeliv.se
Har tänkt göra denna jordgubbsmousse pá en chokladbotten, láter underbart gott! Men jag undrar om det ska vara 3 tsk eller msk citronsaft?
SvaraRaderaTack pá förhand!
/Marie
Hej Marie,
SvaraRaderaJa det var ju en bra fråga :)
Nu var det ett tag sedan jag gjorde denna, men vad gäller citron i mousser och andra "röror" så brukar jag smaka av lite.
Men jag skulle tro att 3 tsk är mest rätt!!
En varning bara när man smakar av.... den blir så god så det är lätt att "smaka lite för mycket".... så det blir för lite i tårtan ;)
Och jag tycker också det är godast att bara mosa bären så att det blir lite jordgubbsbitar i den.
Lycka till!
Ja, med 3tsk blev den perfekt! Och hela familjen tog om :)
SvaraRaderaVad bra!
RaderaJa den blir smarrig!
Och nu har jag ändrat i receptet också :)
Två 23x23 fyrkantiga tårtor, hur många satser? :)
SvaraRaderaHej Elina,
RaderaJag skulle göra två satser.