fredag 31 augusti 2012

Nils Emils äppelkaka

Krögaren Nils Emil har ju genom åren gjort mycket gott, och detta recept var inget undantag. Den blev så god så min sambo frågade om vi inte skulle göra en till - redan kvällen efter... och det är ju ett bra betyg :)

Äppelkaka

1 ägg
125 g smör
1,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
2 st äpplen
1 msk kanel
3 msk socker
50 g sötmandel (jag körde med såna ”flagor”)
en klick vispgrädde till servering


Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och blanda det sedan i en bunke tillsammans med ägg, socker och mjöl. Rör någon minut.

Häll smeten i ugnssäker form.

Skala äpplena och skär dem i ganska tunna klyftor.

Täck smeten med äppelklyftorna.

Strö mandeln över smeten med lite (eller lagom mycket) kanel och socker.

Enligt receptet ska den gräddas i mitten av ugnen i 25-30 minuter – men min fick stå inne 40 minuter för att få rätt konstistens. Jag körde dock med en djupare skål än en vanlig pajform.

Servera med lättvispad grädde.

Äppelpaj


2 kommentarer:

  1. Nu har jag 4-dubblat receptet i en långpanna, gräddas i ugnen just nu men HJÄLP! Ska det verkligen inte vara något bakpulver? Ska bjuda många imorgon!!!

    SvaraRadera
  2. Nope - inget bakpulver i denna.

    Kollade ursprungskällan samt på några andra bloggar för säkerhets skull också och receptet stämmer.

    T.o.m min icke bakintresserade pojkvän har bakat denna en kväll när sötsuget satte in och den blev t.o.m godare än min. Så nu kan han inte hävda att han inte kan baka längre, för att slippa undan :)

    Jag hoppas din kaka blir bra, kan ju ibland vara knepigt att dubblera recept har jag själv tyckt. Hoppas gästerna blir nöjda!

    SvaraRadera