fredag 3 augusti 2012

Päronpaj

Kan mazarin och päron passa ihop? Ja man måste ju prova.

Päronpaj

Hittade ett recept från Husmorsorna, som skriver i Amelia. I detta recept var det iofs äpplen, men jag bytte till päron.

Botten

100 g smör
1 dl fiberhavregryn
2,5 dl vetemjöl

Blanda ihop degen, tumma ut den i en ugnsfast form och låt stå kallt medan du förbereder fyllningen.

Fyllning

125 g smält smör
250 g finriven mandelmassa
saften från en halv citron
0,5 dl socker
2 msk kanel
2 ägg
4 skalade och skivade eller klyftade päron

Sätt ugnen på 200 grader, smält smöret, ta av kastrullen från värmen och blanda i resten av ingredienserna. Låt det svalna litegrann. Ut med pajen från kylan och in med den i ugnen i ca 10 minuter. Ut med pajen ur ugnen och kleta i mazarinfyllningen: lägg äpplen överst i ett fint mönster som faller dig i smaken. In med pajen i ugnen och låt den gå i ca 30 minuter.

Pärontarte
Dekorationsgalen som jag är så kunde jag inte låta bli att göra lite blommor av päronbitar också....


Päronkaka
Gjorde tre små extra pajer, till dom som inte var med på "huvudfikat"


Kakan serverades med kardemummagrädde. Man vispar helt enkelt grädde, stöter några korn kardemumma i morteln, blandar i grädden - och vips har man ett supergott tillbehör till denna kakan.

Denna kaka blir också mitt bidrag till Månadens sötsak.

3 kommentarer: