tisdag 14 augusti 2012

Tre nyanser av brunt

Gamla hederliga, nostalgiska, supergoda, klassiska chokladbollar har nog alla bakat någon gång. Även dom som "inte" bakar. Denna gång valde jag att göra tre olika varianter, men med samma grundsmet.

Chokladbollar


Här är grundreceptet som jag använde i lördags:

100 g smör, rumsvarmt
0,75 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
3 dl havregryn
2 msk starkt kaffe

Rör smör, socker och vaniljsocker tills det är poröst och luftigt.
Blanda ner kakao i smeten. Tillsätt havregryn och kaffet och rör om tills allt är blandat. Lättast blir om man nu ställer in smeten i kylen en stund. Ta ut efter cirka en halvtimme och rulla små bollar och rulla i kokosflingor, pärlsocker eller strössel. Låt gärna bollarna stå kallt innan servering - smakar godast då!

Mina tre olika varianter bestod av att jag i en tredjedel av smeten inte blandade i kaffe utan istället rivet apelsinskal i ena delen och baileys i andra delen. Blev gott, men nästa gång ska jag ha i ännu mer av dessa smakämnen då det inte riktigt blev så smakrikt som jag önskat.

Apelsinbollarna rullade jag i kokos som jag färgat gult av pastafärg. Och sedan färgade jag lite pärlsocker med grön färg och rullade baileysbollarna i.

                        
                        
                          

 

           

2 kommentarer:

  1. Chokladbollar är så gott , och kul med tre olika sorter! gjorde själv nyss en sats och doppade i smält choklad!

    SvaraRadera
  2. Doppade i smält choklad låter också gott. Blir nån slags blandning av cake pops och chokladbollar. Kan ju aldrig bli fel :)

    SvaraRadera