söndag 11 november 2012

Öltårta

Min jobbarkompis Jeanette skulle överraska sin man med en 40-årsmiddag och ville bjuda på en tårta som symboliserade ett av hans intressen. Han och hans släkt har under lång tid bryggt ett eget öl, så vi bestämde oss för en öltårta.


Öltårta

Det "växtliga" på tårtan skall föreställa humle med sina "humlekottar".

Ölsejdel - fyllt med härliga ölbubblor!

Beercake

Allt är ätbart på tårtan utom etiketten på ölflaskan, det är en kopia av etiketterna som Peter har på sin brygd.

Humletårta
 
 
Flaskan gjorde jag genom att färga en bit sockerpasta i "ölflaske-färg" och sen skära ut en rektangel. Jag använde sedan en miniflaska och la sockerpastan över, och lät det torka så i ett dygn innan jag försiktigt lyfta av pastan från flaskan. 

Tårtan var av chokladbotten, fylld med ljus chokladmousse, mörk chokladmousse och spacklad med vit chokladsmörkräm. Marsipanen är av sorten "extra vit" från Martin Olsson, färgad med sugarflair colour Fern.

6 kommentarer:

 1. Vilken överaskning det blev - och vilken fantastisk tårta! Så fin, och god. :)
  Vi är alla fulla av beundran. Tack Maria!
  /Jeanette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jeanette, vad bra att födelsedagsbarnet och gästerna blev nöjda!

   Radera
 2. Öl, det gillar jag. Det är en tårta som skulle vara klockren till mig. Snyggt jobbat!


  Ang din fråga:

  Det fungerar hur bra som helst med stora tårtor också. Man ska inte vara rädd för vändningsmomentet. Det är busenkelt. Men jag förstår att det känns läskigt. Jag var sjukt rädd första gången jag gjorde det. När smörkräm är riktigt kallt så är den ju stenhård. Därför vänder man inte tårtan förrän man haft den i frysen ett par min och sedan drar man bort bakplåtspappret direkt.

  Den största tårta jag gjort detta på var på 18 cm i diameter och den var 15 cm hög. Sex lager fyllning hade jag i den och det var inget problem alls. Men det är viktigt att man tar spritsen och drar en kant med smörkräm runt och att man inte har högre med fyllning än vad kanten med smörkräm är. På så vis isolerar smörkrämen den övriga fyllningen att rinna ut.

  Jag tycker du ska våga dig på att prova. Det är jättekul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska prova någon gång till en "hemmatårta", när det inte gör så mycket om allt går åt pipsvängen och den hamnar i soporna ;)

   Radera